Information för dig som vill sluta röka

cigarettes-4156410_960_720

Passiv rökning skadar personer i omgivningen

Passiv rökning är när man inte röker men utsätts för tobaksrök för att någon annan röker i närheten. Man har beräknat att när någon röker förs ungefär 75% av röken ut i omgivningen och kan andas in av dem som befinner sig i närheten.

Passiv rökning kan kan precis som aktiv rökning leda till att olika sjukdomar utvecklas. En person som lever tillsammans med en person som röker innebär en betydligt ökad risk för lungcancer, uppemot 30 procent högre risk än för den som inte utsätts för tobaksrök. Dessutom kan passiv rökning kan även leda till olika hjärt- och kärlsjukdomar. Astmatiker och allergiker upplever i vissa fall att deras besvär blir värre när de vistas i rökiga miljöer.

Det är inte bara det att det är farligt med passiv rökning, många tycker dessutom att det är obehagligt att andas in rök.

För att minska risken för att andra än rökaren skall drabbas av rökens skadeverkningar har man inför en mängd olika typer av rökförbud. Därför är det numera förbjudet att röka på restauranger och caféer och en mängd andra ställen.

© 2020 Sjuksköterskor mot tobak